18-09-2021_DSC02123_3200.JPG

Jeugdraad

Wat is de jeugdraad?

De jeugdraad is het coördinerende en faciliterende ‘instrument’ voor de vrijwilligers die binnen de verschillende taakgroepen van het jeugdwerk activiteiten verrichten. Ook is het de spreekbuis van en naar andere kerkelijke geledingen, activiteiten en groepen voor en door de jeugd. De jeugdraad heeft oog voor pastoraat en zoekt naar mogelijkheden om pastorale ondersteuning te verlenen. Jeugdwerk vraagt om creativiteit en een eigentijdse aanpak.

Het doel van het Jeugdwerk Lichtkring is dat kinderen en jongeren contact hebben met God, elkaar en de wereld, en tot Gods eer Jezus na te leven, hun talenten in te zetten, het geloof uit te dragen en te groeien in hun christelijke identiteit. De doelstelling is ook terug te vinden in de vijf muurwoorden in de jeugdkelder:

Contact, WWJD, Talent, Geloof en Groei

Geloofsopvoeding begint al bij de ouders. Daarom wil de jeugdraad in gesprek zijn met ouders over onderwerpen die met geloofsopvoeding van hun kinderen te maken hebben en momenten creëren om met deze ouders in contact te komen en te blijven. Daarbij coördineert en ondersteunt de jeugdraad waar nodig, de verschillende groepen die betrokken zijn bij de doelgroep 0-12 jaar, zoals de oppasdienst, de kindernevendienst, het kinderkoor en het clubwerk.

Voor de groep jongeren met een leeftijd boven de 12 jaar gaat het om doelgericht jongerenwerk. We willen als jeugdraad breed en goed geïnformeerd worden, en daarnaast ondersteunen daar waar nodig. We bieden, samen met alle andere vrijwilligers, een breed aanbod aan mogelijkheden voor de 12+ jeugd, zoals Jeugdkerk, Jeugdkerk+ en catechisatie.

De jeugdraad bestaat uit jeugdouderlingen, een jeuggddiaken en jeugdpastoraal medewerkenden. Ook met de predikanten is regelmatig overleg.

De jeugdraad wil graag transparant zijn naar de gemeente en haar jeugd. Wanneer je ideeën of vragen hebt voor de jeugdraad, of een actieve bijdrage wilt leveren, neem dan contact op met de jeugdraad (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of rechtstreeks met een van de leden.

Contactpersoon:

Notitie "In veilige handen"

Van tijd tot tijd is in de media te lezen dat minderjarigen in het verleden binnen een kerk of club door een volwassene seksueel is misbruikt. Ook in kerkelijk Alphen is zo’n situatie bekend. Voor zover ons bekend heeft dit binnen de Lichtkring niet plaatsgevonden, echter willen we de kans dat dit plaatsvindt verkleinen door deze beleidsnotitie op te stellen en in te voeren. We willen het jeugdwerk namelijk in een ontspannen en veilige omgeving laten plaatsvinden, waarbij zowel de jeugd als de leiding voor seksueel grensoverschrijdend gedrag of het vermoeden daarvan wordt behoedt.

Daarom hebben wij als kerkelijke gemeente de notitie "In veilige handen" geschreven en  voor al onze (vrijwillige) medewerkers in het jeugdwerk een gedragscode opgesteld aan de hand van een voorbeeld die door de PKN wordt gehanteerd.

U kunt de volledige notitie en de gedragscode hieronder lezen.

Gedragscode PKN Lichtkring 30 januari 2017

Notitie-Inveiligehanden-PKNLichtkring-2017