kaarsje-01.jpg

Evensong
  • Geschreven op:
    05 oktober 2021

Het vorige seizoen zijn de leden van de Taizécommissie en Wilna Wierenga gestart met het organiseren van Evensongs. Tijdens de coronacrisis kregen op deze manier meer mensen de gelegenheid om op zondag naar de kerk te gaan. Elke maand was er een extra middag/avonddienst in de vorm van een Taizéviering of een Evensong.

De kerkenraad heeft de leden van de Taizécommissie en Wilna Wierenga gevraagd om de Evensongs voort te zetten en dat doen we graag.

Een Evensong is het avondgebed van de Anglicaanse Kerk. Dit wordt meestal gezongen door het koor en daarom choral evensong genoemd. De dienst is vergelijkbaar met een Rooms-Katholieke of Lutherse vesper. Tegenwoordig wordt ook in steeds meer kerken in Nederland Evensongs gehouden.

De orde van dienst ligt grotendeels vast en is te vinden in het Book of Common Prayer (handboek voor de liturgie die in de kerkdiensten van de Anglicaanse Kerk wordt gebruikt.)
Vaste onderdelen zijn:
• de preces (een aantal vaste verzen en responses);
• een of meer psalmen (die zingend worden gereciteerd);
• twee bijbellezingen die worden afgesloten met de canticles (resp. het Magnificat, lofzang van Maria en het Nunc Dimittis, de lofzang van Simeon);
• de geloofsbelijdenis;
• verschillende responses (gezongen en gereciteerde gebeden
waaronder het Onze Vader en het gebed van de dag);
• twee anthems (uitgebreide toonzettingen van bijbelteksten);
• enkele hymns worden in de Evensong in samenzang gezongen.

Tijdens de coronacrisis werden een aantal van bovenstaande onderdelen niet gezongen, maar hardop uitgesproken. In de komende Evensong hopen we deze onderdelen uiteraard te zingen.

De Evensong wordt geleid door pastor Wilna Wierenga en muzikale medewerking is van Chris v.d. Ouw op het orgel.

We verwelkomen u graag bij de Evensong op zondag 31 oktober om 17.00 uur.

Namens de voorbereidingsgroep
Sara van der Nagel